Cursussen en Workshops


Feb, 14th

Detoxen

Geschreven door Sharonna met 0 commentaren

Per 1 januari ben ik weer begonnen met detoxen door het volgen van een groendieet. Ik heb dit 2 weken gedaan en daarna rustig afgebouwd. Detoxen ofwel ontgiften is het reinigen van het lichaam van binnenuit door je organen rust te geven. Ontgiften gebeurd zowel op fysiek als mentaal niveau. De eerste dagen zijn het moeilijkst. Eerst voelde ik me sterk omdat ik had besloten weer zo iets goeds en gezonds voor mezelf te doen maar na 3 dagen kwamen bij mij de emoties van verdriet en angst gepaard met hoofdpijn. Ik heb veel geslapen die eerste week. Het is erg fijn om bewust met je voedsel om te gaan, te kopen, bereiden en te eten. Ik koop dan al mijn voedsel bij de natuurwinkel en drink veel water en kruidenthee. Ook drink ik leem. Leem heeft de eigenschap om giftige stoffen uit het lichaam op te nemen en aftevoeren. Het is ook goed om te ervaren dat je met minder voedsel ook je honger stilt.

Het voordeel van ontgiften is dat je je lichaam van binnen en buiten schoont, je ogen worden helder, je huid gaat stralen. Door het loslaten van oude emoties word je erg helder in je hoofd en krijg je enorm veel positieve energie. Belangrijk is wel dat je de tijd neemt om te rusten en spirituele dingen voor jezelf doet zoals yoga, wandelen, mediteren, sauna, massage en jezelf ook voedt met mooie positieve boeken of films. Ook het voorbereiden en afbouwen van een dieet is erg belangrijk, langzaam voeg je weer enkele voedingsmiddelen toe.

De eerste keer dat ik detoxte was tijdens de eerste stilteretreat die ik volgde in Thailand. We aten daar 2 keer per dag op vaste tijden, mindful en in alle rust een vegatarische maaltijd van vers fruit, groente en granen en verder dronken we alleen water en thee. 'sOchtends is er yoga, er zijn heetwaterbronnen om je lichaam te laten rusten en verder mediteren we in de buitenlucht. Een intensief en prachtig programma waarbij je je aan het einde van die 10 dagen compleet helder, kalm, flexibel en gereinigt voelt.

In Nepal waar ik mijn yoga opleiding heb gedaan 2 maanden, leefde ik bij een gezin die at van het land, water uit de put haalde, nog kookte op een gestookt vuurtje en de koe molk voor melk, boter en yochurt. In de hatha yoga zijn er 6 reinigingstechnieken, shatkarma's, om je lichaam van binnen en buiten te reinigen. Een van die technieken heet Shanka praksalana waarbij je telkens 2 glazen lauw/zout water drinkt en daarna 5 bepaalde yogaoefeningen doet. Samen met mijn yogaleraar heb ik dit ritueel gedaan waarbij je jezelf reinigt van mond tot anus. Na afloop eet je kitchari, een gerecht van rijst met linzen en boter om je darmen te smeren en weer rustig te laten werken. Verder is het belangrijk veel te rusten.

In Thailand heb ik ooit een verzorgde sapvastkuur week gedaan. Van te voren bouw je af door geen vlees, vis en zuivel te eten, tabak, alcohol of koffie te nemen. Na afloop bouw je ook weer rustig op. Tijdens die week kreeg ik 2 maal per dag fruitsap zoals bijvoorbeeld watermeloen met gember en 'savond een kom groentebouillon. Op dag 4 deed ik een leverspoeling wat erg bijzonder en interessant was. Deze spoeling zorgt er op een natuurlijke manier voor dat de galstenen uit het lichaam worden verwijdert. Ook paste ik dagelijks koffie of thee klisma's toe om je onderste darmen te reinigen. Gedurende de week wandelde ik elke ochtend, deed aan yoga en meditatie, las mooie boeken, schreef, nam thermale baden, liet me masseren en rustte veel.

Het groendieet is een dieet die je makkelijk zelf thuis kunt doen. Door het eten van alleen maar groene groenten, fruit en bonen zoals mungbonen of linzen ontgift je je lichaam en vul je het met pure energie. Groene groenten en fruit bevatten chlorofyl, de belangrijkste stof die lichtenergie omzet in bruikbare energie. Er is een boekje te koop; Groen en Gezond van Christine Michon met lekkere recepten en mooie oefeningen.

Zo zijn er dus reinigingstechnieken, sapvastkuren en monodieten om iets heel gezonds voor jezelf te doen en aan je lichaam terug te geven. Je kunt je lichaam op natuurlijke wijze helpen helen door te ontgiften.

Ik hoop dat dit artikel je inspireerd om ook goed voor jezelf te zorgen en jezelf bewust te voeden. Heb je vragen, opmerkingen of suggesties laat dan hieronder een bericht voor me achter.

Liefs Sharonna.

 

 

Post a comment


U mocht de volgende HTML tags gebruiken: <a><br><strong><b><em><i><blockquote><pre><code><ul><ol><li><del>


CAPTCHA Image
Reload Image

Ontwikkeld door Slimbytes.nl